preskoči na sadržaj

Srednja škola "Brač" Supetar

Login

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Učenje na daljinu

 

Virtualne učionice

razred poveznica na virtualnu učionicu
1.abg učionica 1.abg
2.abg učionica 2.abg
3.abdg učionica 3.abdg
1.c učionica 1.c
2.c učionica 2.c
3.c učionica 3.c
4.c učionica 4.c
1.h učionica 1.h
2.h učionica 2.h
3.h učionica 3.h
4.h učionica 4.h

 

Virtualna zbornica

Virtualna knjižnica

Virtualna nastava?
Što više volite, nastavu u školi ili nastavu na daljinu?Za maturante

S ribom mogu sve

Mjere zaštite

SAMOTESTIRANJE NA KORONAVIRUS

Ministarstvo zdravstva

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 1. 2012.

Ukupno: 1341634
Ovaj mjesec: 53
Danas: 53
e-Dnevnik

 

više

više

Office 365

ICT Županija

Više

e-Škole, CARNet

više

Priloženi dokumenti:
E-SKOLE 01-12.pdf

CI - SDŽ

DUMP - FESB

e-Lektire

Državna matura

više

E – savjetovalište

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Prva nagrada za našu učenicu!
Autor: Sandra Radulovski, 5. 7. 2021.

 

UČENICA DAJANA DRAGIČEVIĆ OSVOJILA 1. NAGRADU - PLAKETU "SLAVKO KOLAR" ZA  PROZNO STVARALAŠTVO MLADIH AUTORA NA 40. SUSRETU HRVATSKIH ZAVIČAJNIH KNJIŽEVNIKA! 


Susret hrvatskih zavičajnih književnika književna je manifestacija koja jednom godišnje okuplja zavičajne književne stvaratelje i prezentira njihova najbolja književna ostvarenja. Cilj Susreta je poticanje i promicanje kvalitetnog književnog stvaralaštva hrvatskih zavičajnih  književnika koji pišu hrvatskim jezikom, poticanje i njegovanje svih hrvatskih narječja (kajkavskog, čakavskog i štokavskog), afirmacija zavičajnih književnika i njihovih djela, obogaćivanje hrvatske pisane baštine i razvoj publike.

   Uz potporu Ministarstva kulture i medija održan je jubilarni 40. književni Susret  u subotu, 19. lipnja 2021. godine putem Zooma te je okupio zavičajne književnike iz gotovo cijele Hrvatske.  Uz uključivanje članova Povjerenstva, književnika i profesora Miroslava Mićanovića, pjesnika i profesora Ivana Babića te profesorice na ADU-u u Zagrebu Dubravke Crnojević-Carić, koji su iznijeli svoje osvrte na rezultate književnog natječaja 2021. i proglasili dobitnike plaketa, pohvalnica i priznanja, posebno smo uživali u interpretacijama odabranih autora, te  interpretacijama poznatoga hrvatskog glumca Roberta Kurbaše.

   Stručna suradnica za kazališnu, književnu i likovnu kulturu HRSK-a i voditeljica Susreta Martina Brumen izrazila je osobito zadovoljstvo što će ove godine stručno Povjerenstvo uručiti dvije plakete za stvaralaštvo mladih autora (jednu za prozno, a drugu za dramsko stvaralaštvo). Ponosni smo što je naša učenica 2. h razreda Dajana Dragičević osvojila 1. nagradu, tj. plaketu „Slavko Kolar“ u kategoriji proznog stvaralaštva mladih autora (15 – 29 godina) svojom kratkom pričom na bračkom dijalektu Ča me čini sritnon. Član Povjerenstva za prozno stvaralaštvo Miroslav Mićanović iznio je svoj osvrt na odabrane prozne radove i Dajanin literarni rad:

„Priče pristigle na natječaj govore o strahovima i radostima koje donosi prolaznost i neizvjesnost života, ali jednako tako otkriće jezika, sposobnost da se govori o novom, ili barem o onome što mislimo da nam je bilo nepoznato, a sad je tu kao događaj i kao tema. Svakodnevica i njezini rituali, figure sreće ili gubitka nižu se iz priče u priču i imaju različite društvene i subjektivne kontekste, koji se mijenjaju od realističnog i tipičnog do snovitog, putopisnog, slučajnog i fantazmagoričnog. Zabune, iznevjerena očekivanja, bolesti, zaljubljivanja i nerealni životni projekti, slučajnosti, uvidi i gubici čine raznolik i neočekivan kaledioskop tema i motiva u kojem se pojedinačno i opće zrcali, prepoznaje, izdvaja i izaziva. Ukratko: nagrađeni, pohvaljeni i pozvani, svi oni koji su sudjelovali – svojim su pričama poslanim na natječaj 40. Susreta zavičajnih književnika (2021.) – pokazali kako je svijet nepredvidiv i kako svakodnevica nadrasta svaku fikciju. Možda se to ponekad čini nedovoljno i daleko, ali je upravo u tome tajna pisanja i njegova važnost: da prizove odsutnost i da joj da neko od nama važnih imena. (…)

Dajana Dragičević u naznaci o vlastitoj priči navodi da je njezina tema vezanost djeteta za jednu staricu i na to se nastavlja da je to ono „ča me čini sritnom“. Moglo bi se reći i pročitati da je to dovoljno jer sve drugo ispunja i nadomješta čakavski jezik koji svojom zvukom i ritmom daje njezinim opisima posebnost i ljepotu. Priču, neveliku opsegom, zanimljivom i živom čine opisi jedne kuće i ono što se može dogoditi u susretu djeteta i starice. Ali nije riječ samo o pomoći i razumijevanju, nego o pripovjedačkom planu koji se ne iscrpljuje u porukama, poantama i zaključcima nego nas uvlači u jednostavnost uzajamnosti: gledanje i rad, užitak u jeziku: Moja se duša tako temperovala. Nikako laškala i zarad tega bila son sritna. I joko mi je veće cvitalo, smih mi je bi na usnan. Ko da je to tako moralo bit. Nu, molojmo nastronu, svako jemo niku svoju lipu stronu. Zvonko i živo, kao da odjekuje u njezinu jeziku poezija djetinjstva, kad nam čakavski znači više od onoga što nam govori i o čemu mi mislimo, što razumijemo i čujemo!”

https://www.hrsk.hr/

   Izuzetno nam je drago što je stručno Povjerenstvo prepoznalo vrijednost literarnog rada naše učenice Dajane Dragičević i da smo ga mogli prezentirati široj javnosti. Iako je nažalost sve manje prisutna „uživo”, veseli nas što naša čakavica ipak nalazi svoj put – u stvaralaštvu nadarenih učenika.

 

Ča me čini sritnon

                                                                            Mentorica:

                                                                            Rina Vidović, prof.

 

 

https://www.facebook.com/

 Priloženi dokumenti:
Dajana_Dragicevic.pdf (1.23 MB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju