preskoči na sadržaj

Srednja škola "Brač" Supetar

Login

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Učenje na daljinu

 

Virtualne učionice

razred poveznica na virtualnu učionicu
1.abg učionica 1.abg
2.abg učionica 2.abg
3.abdg učionica 3.abdg
1.c učionica 1.c
2.c učionica 2.c
3.c učionica 3.c
4.c učionica 4.c
1.h učionica 1.h
2.h učionica 2.h
3.h učionica 3.h
4.h učionica 4.h

 

Virtualna zbornica

Virtualna knjižnica

Virtualna nastava?
Što više volite, nastavu u školi ili nastavu na daljinu?Za maturante

S ribom mogu sve

Mjere zaštite

SAMOTESTIRANJE NA KORONAVIRUS

Ministarstvo zdravstva

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 1. 2012.

Ukupno: 1341632
Ovaj mjesec: 51
Danas: 51
e-Dnevnik

 

više

više

Office 365

ICT Županija

Više

e-Škole, CARNet

više

Priloženi dokumenti:
E-SKOLE 01-12.pdf

CI - SDŽ

DUMP - FESB

e-Lektire

Državna matura

više

E – savjetovalište

Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Naša učenica Dajana Dragičević dobila je još jedno priznanje - prvu nagradu Udruge Mlada pera na međunarodnom literarnom natječaju!
Autor: Sandra Radulovski, 14. 1. 2022.

 


Na međunarodnom literarnom natječaju Udruge Mlada pera na temu Kontinent ili more, u čemu različite su zore?, u kategoriji srednjoškolaca, rad naše učenice Dajane Dragičević (3. h) osvojio je 1. nagradu! Njezin rad žiri je ocijenio najkreativnijim literarnim dokazom svoje ljubavi prema zavičaju i empatije prema drugim krajevima. Mi nastavnici i učenici Srednje škole Brač možemo biti ponosni na njezino stvaralaštvo koje naš dijalekt i naš otok promovira u Hrvatskoj i svijetu.

 

 

Dajana Dragičević: Kontinent ili more, u čemu različite su zore?

   Kako? Kako ću reć ćaći da gren ča…iz ove blagodati, iz ove lipote? Zora je, a u konolu modri se more, doje ko da će na buru. Zroci blidega sunca sjajidu priko konola na Mosor i Biokovo. Pasalo je pol dvanajestega i Božić je na vrota. Vrime za bogove, ča bi rekli naši stori. Pogled mi biži u dajinu, leti di se pari da kraja nimo i somo naziren Čiovo i Šoltu. Čujen more! Ćutin njegov vonj. Čujen kako grli škrape i tiho meju kajiće zalepeće se onako meškinavo, ko dite koje pruža ručice i grli blaženo svoju mat. Kako, ma kako ću jo mlajen bratu špjegat da partijen i ko zno ča me tamo čeko. Brž i tamo spidu zore, prostirone plavon koluron mora moga kraja i svoda nebeskog, arije pune. U prsiman mi je veli grop. U grlo mi zastaje ovo bokun sinciere kafe ča je s nog, na kamenoj teraci, pijen. Neće mi sprobit. Gledon, tići su se inkaštrali u grone ovih velih bobicih, čapojedu zolnje slolke njihove plode. Grone od visoke, đentilaste polme plešedu na jutarnjen vitriću, ko duge vlosi mlode divojke. Ma vajo po ča. Tamo di rika teče, di jema zemje, a ne somo stinje…di jema areplana, otelih, neboderih, u grod. Di se ne triboš tragelat za do doma po ko zno kojen vrimenu. Tamo di ne triboš krunicu molit ako te nevera na more ćapo. Dušon ostajen, tilon partijen, gren, putujen. Škoj, more i čelesto nebo, galebi ča za brodiman letidu. Bit ću jelna od onih ča žive meju tonobiliman, atobusiman, ferotiman. Brž ću zaboravit od kamenih ploč napravjene sive krove storih kuć. More bit da se neću spominjat kogulih po kalan ča hi je jelnih i drugih sve manje u mojen mistu. Bože moj, oću li ćutit u nidriman jubov svojih drogih i lipe vonje ditinstva mojega? Oće li me pratit miris bora, tamarisa, česmine, masline i loze…vonj kaduje, ruzmarina? Oću indir okusit onaku lipu spizu, tek parićonu ka iz kužine moje none, zlotno uje iz nonotove konobe? Oće mi vatra s komina nidir drugdi bit jača nego ova s ćaćinog? Moj zeleni škoj…Znon, digod bila bit će s menon, jerbo mogu jo poć sa škoja ća, ali škoj nikad neće poć iz mene.

Mlada pera

mentorica: Rina Vidović, prof.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju