2019-11-08 11:46:00

Svi sveti i Dušni dan

 

   

U školi smo obilježili blagdane Svi svetih i Dušni dan. Učenici dodatne nastave iz Biologije s profesoricom Silvanom Dragičević osmislili su i postavili izložbu na temu krizanteme i slastica koje se pripremaju za ove dane. Učenici 3. razreda, zanimanje kuhar, sa svojim majstorom kuharstva Zvonimirom Ljaljićem skuhali su bob i ispekli tradicionalne kolače, blagdanske miljenice, makovnjaču i orahnjaču. 

 

   

 

U realizaciji ove izložbe pomogla nam je Turistička zajednica općine Blato s Korčule darujući nam autohtoni slatki kolač Blatsku lumbliju. Zahvaljujemo se gospođi Maji Šeparović, voditeljici TZO Blato na pomoći i susretljivosti. Naši su učenici i profesori imali priliku probati i osjetiti punoću bogate mediteranske arome stopljene u blatskoj lumbliji, kruščiću koji se sprema više od 200 godina. Za ovaj kolač potreban je i pojačivač okusa poznat kao varenik. Poljoprivredna zadruga Supetar proizvodi Brački varenik vrhunski začin ukuhanog mošta crnog grožđa, koji je dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Naši učenici su ga okusili zahvaljujući gospođi Tiji Mlinac, voditeljici PZ Supetar. 

Uživali smo u ovom buketu finih okusa izloženih delicija i zanimljivim pričama vezanih uz njih. 

Učenici 3. razreda opće gimnazije su s profesoricom Margaretom Sargo položili krizanteme na grob kipara Ivana Rendića.   

 


Srednja škola "Brač" Supetar