Datum objave: 24. travnja 2025.
Kategorija: Naslovnica

Posjet Turističko-ugostiteljskoj školi u Splitu 

U srijedu 23. travnja 2025. naši maturanti hotelijersko-turističkoga usmjerenja (4. h) zajedno sa svojim razrednikom Brunom Bearom posjetili su novoizgrađenu Turističko-ugostiteljsku školu u Splitu.  

Učenici su bili pozvani na predstavljanje studija na Les Rochesu i Glionu (hospitality, sport, luxury management) te Écoleu Ducasseu, jednoj od najboljih svjetskih škola kulinarstva. Predavanje je držao g. Goran Yordanov iz prestižne Sommet grupe, vodeće svjetske grupacije za studije hospitality i tourism management. G. Yordanov stručnjak je u svom području i odličan govornik  pa je tako organizirao zanimljivu i interaktivnu radionicu za učenike. 

Naši maturanti došli su s razrednikom u 9 sati na razgledavanje škole prije samoga predavanja. Upoznali smo se s tom predivnom školom na Marjanu, u mirnom i prozračnom dijelu Splita, a zgradu u koju se škola uselila prije tek dva mjeseca pokazali su nam zaposlenici hotela i restorana koji se nalaze u samom sklopu škole te koji će služiti učenicima za obavljanje njihove ljetne prakse.  

Nakon razgledavanja u 10 sati započelo je predavanje. U prvom dijelu povela se riječ o novim trendovima u hotelijerstvu vezanima za nove tehnologije i umjetnu inteligenciju. Od učenika se tražilo da razmišljaju „izvan kutije“, tj. da razmišljaju inovativno te pokušaju ponuditi kreativna rješenja vezana uz sektor hotelijerstva, ponajviše za luksuzne hotele i visoko personaliziranu uslugu. Nakon toga, dobivši zadatak smišljanja ideje koristeći „brainstorming“ i timski rad, učenici su podijeljeni u grupe. Kad je svaka grupa predstavila svoj rad, pobjednici su dobili i nagradu. U trećem i posljednjem dijelu g. Yordanov predstavio je studije na Les Rochesu (https://lesroches.edu/)  i Glionu (https://www.glion.edu/), prestižnim sveučilištima za ugostiteljstvo, sport i luksuzni menadžment. 

Samo predavanje te zakuska trajali su do otprilike 13 sati, a naši maturanti vratili su se doma s nekim novim spoznajama o svojoj struci, svjesni da budućnost ugostiteljsko-hotelijerske struke leži u mladim snagama koje su naučile razmišljati izvan okvira. 

Bruno Beara

Pročitajte još

Skip to content