Datum objave: 28. listopada 2025.
Kategorija: Naslovnica

Srednja škola Brač službeno ima i svoj varenik!  

8. listopada su učenici i nastavnici imali jedinstvenu priliku naučiti kako se proizvodi tradicionalni Brački varenik, zahvaljujući Vanji Purić i njegovoj lokalnoj akcijskoj grupi ‘LAG’, gospodinu Šimi iz OPG-a Žuvić te Tiji Mlinac koja uporno radi u zakladi pri očuvanju baštine otoka Brača. Prilika je bila jedinstvena, a nismo samo naučili što je varenik, nego kako ga možemo napraviti, a uz to i koliko je božanstven za kušanje. Planiramo od sada svake jeseni pripremiti varenik koji obogaćuje našu ‘Ka’Noninu’ šalšu. A pitate se, što je to ‘varenik’? 

Varenik se priprema od crnih sorti grožđa poput plavca malog te se kuha i po petnaeast sati dok se ne dobije gusti smeđi sirup pun slatkoće i nota karamele. Varenik se pripremao i od stare autohtone sorte vinove loze zvane crljenak, ali ga je s vremenom zamijenio učestaliji plavac mali. Po tradicionalnom načinu pripreme, zrele bobice bi se prvenstveno sušile na suncu prije branja. Grožđe se gnječi kako bi nastao mošt, koji se postepeno ukuhava na niskoj temperaturi, pazeći da ne uzavrije, sve dok se ne reducira do željene gustoće. Nakon dugotrajnog procesa kuhanja, dobije se bezalkoholni pripravak koji se koristi  čak i u pripremi prošeka. Varenik se toči u boce dok je još vruć kako bi se lakše konzervirao. Varenik se upotrebljava kao dodatak prehrani i začin jelima zbog visoke koncentracije šećera. 

U kulinarstvu su  ga domaćice upotrebljavale u pripremi ne samo slatkih jela poput fritula, raznih biskvita, kolača i torti, nego i za slana jela, među kojima je i mnogima omiljena pašticada s njokima te raznim dalmatinskim specijalitetima. 

Maja Terzić, voditeljica Učeničke zadruge

Pročitajte još

Stručno putovanje u Italiju

Stručno putovanje u Italiju

Dana 16. listopada učenici četverogodišnjih razreda otputovali su u pratnji svojih nastavnika na školsko putovanje kroz neke od najljepših gradova sjeverne Italije. Posjetili su Veneciju, Veronu, Trento i Sirmione i...

Svjetski dan tjestenine 

Svjetski dan tjestenine 

Dana 25. listopada 2025. godine obilježili smo Svjetski dan tjestenine u našoj školi. Učenici koji pohađaju izbornu nastavu talijanskog jezika okupili su se u školskoj kuhinji, gdje su najprije poslušali zanimljivo predavanje našeg profesora Zvonimira Ljaljića....

Dani kruha

Dani kruha

Dani kruha tradicionalna su manifestacija koja se obilježava u Hrvatskoj i drugim zemljama, a povezana je sa Svjetskim danom hrane, koji se slavi 16. listopada. Ovaj dan prilika je za izražavanje zahvalnosti za kruh i sve plodove zemlje te za podizanje svijesti o...

Skip to content