Datum objave: 5. studenoga 2025.
Kategorija: Naslovnica

Svjetski dan tjestenine 

Dana 25. listopada 2025. godine obilježili smo Svjetski dan tjestenine u našoj školi. Učenici koji pohađaju izbornu nastavu talijanskog jezika okupili su se u školskoj kuhinji, gdje su najprije poslušali zanimljivo predavanje našeg profesora Zvonimira Ljaljića. Profesor je otkrio kulinarske čari i tajne pripreme savršene tjestenine, s naglaskom na bogatu talijansku tradiciju.  

Nakon predavanja, učenici su zajedno pripremili pastu carbonaru, jelo koje je nastalo nakon Drugoga svjetskog rata, a danas je jedno od najpoznatijih specijaliteta talijanske kuhinje. 

Svjetski dan tjestenine prvi je put obilježen 1998. godine u Rimu, a danas se slavi u brojnim zemljama diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku – pa tako i našu školu na otoku Braču.  

Naši su učenici uživali ne samo u kuhanju, već i u kušanju pripremljenog talijanskog specijaliteta. S veseljem iščekuju sljedeće obilježavanje dana svjetske kuhinje! 

Keti Papić, nastavnica talijanskog jezika

Pročitajte još

Stručno putovanje u Italiju

Stručno putovanje u Italiju

Dana 16. listopada učenici četverogodišnjih razreda otputovali su u pratnji svojih nastavnika na školsko putovanje kroz neke od najljepših gradova sjeverne Italije. Posjetili su Veneciju, Veronu, Trento i Sirmione i...

Dani kruha

Dani kruha

Dani kruha tradicionalna su manifestacija koja se obilježava u Hrvatskoj i drugim zemljama, a povezana je sa Svjetskim danom hrane, koji se slavi 16. listopada. Ovaj dan prilika je za izražavanje zahvalnosti za kruh i sve plodove zemlje te za podizanje svijesti o...

Kuhari na skupu vatrogasne zajednice

Kuhari na skupu vatrogasne zajednice

Na 15. jesenskom stručnom skupu Hrvatske vatrogasne zajednice, koji se održao u Vučevici, sudjelovali su  učenici 2. razreda Srednje škole Brač s mentorom Zvonimirom Ljaljićem. Bili su dio catering tima koji je pripremao i posluživao obroke za sve...

Skip to content