preskoči na sadržaj

Srednja škola "Brač" Supetar

Login

 

Mjere zaštite
Učenje na daljinu

 

Virtualne učionice

razred poveznica na virtualnu učionicu
1.abdg učionica 1.abg
2.ab učionica 2.abdg
3.ab učionica 3.ab
1.c učionica 1.c
2.c učionica 2.c
3.c učionica 3.c
4.c učionica 4.c
1.h učionica 1.h
2.h učionica 2.h
3.h učionica 3.h
4.h učionica 4.h

 

Virtualna zbornica

Virtualna nastava?
Što više volite, nastavu u školi ili nastavu na daljinu?Kalendar
« Siječanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Za maturante

Tražilica
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
OIB

Saznajte svoj osobni identifikacijski broj

Ponude
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
e-Dnevnik

 

više

više

Office 365

ICT Županija

Više

e-Škole, CARNet

više

Priloženi dokumenti:
E-SKOLE 01-12.pdf

CI - SDŽ

Udžbenici iz izbornih predmeta će se nabaviti u dogovoru sa predmetnim nastavnikom.

 

DUMP - FESB

Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Literarna sekcija

Otvaram knjigu...

e-Knjižnica

e-Lektire

Državna matura

više

E – savjetovalište

Poveznice

  

  

  

 

 

 

 

 

Računi e-pošte

                   

               

 

Online časopisi i portali

 

 

 

 

 

Nakladničke kuće

  

  

Tražilice

Brojač posjeta
Ispis statistike od 9. 1. 2012.

Ukupno: 1234774
Ovaj mjesec: 4102
Danas: 140
Povijest

 

POVIJESNI RAZVOJ SREDNJE ŠKOLE

 

            Zbog potrebe bračkog gospodarstva i uključivanja što većeg broja mladeži u srednjoškolsko obrazovanje, tadašnja Skupstina općine Brač je 1969. godinw osnovala srednju školu pod nazivom Ugostiteljska škola s praktičnom nastavom. Središte škole je bilo u Supetru, a namjera je bila da se uključi što veći broj srednjoškolske mladeži otoka Brača pa je u sklopu škole uključena i škola u Bolu. S ove dvije lokacije, a zbog dobre prometne povezanosti ovih mjesta s drugim mjcstima otoka, smatralo se da će gotovo sva srcdnjoškolska mladež otoka biti u mogućnosti uključiti u srednjoškolsko obrazovanjc. Budući da nije bilo pogodnih prostora za rad novoosnovane škole, škola je radila u prostorima Osnovne škole. Kako prostor nije ispunjavao ni osnovne zahtjeve za rad takove ustanove, prišlo se uređenju prostorija "starog" hotela "Jadran" u koje se škola slijedeće godine preselila. Iako ni ovaj prostor nije zadovo1javao sve potrebne uvjete, ipak je osiguravao bolju mogućnost rada kako profesora tako i učenika. 

           Zbog razvoja turizma i njegovog značenja kao glavne gospodarske grane otoka, a u svezi s time i potrebe gospodarstva za stručno obrazovanim kadrovima, poćeci srednjoškolskog obrazovanja su u zanimanjima konobar i kuhar. 

           Prvih pet godina rada u sastavu ove škole je bila i škola u Bolu sa istim obrazovnim programom, nakon čega se škola u Bolu odvojila i nastavila rad kao samostalna skola. Uvođenjem usmjerenog obrazovanja škola u završnom obrazovanju ima programe za zanimanje konobar, kuhar, recepcioner (kasnijc hotelijersko turistički radnik).

           Zahvaljujući upornosti djelatnika škola u njihovoj dobrovoljnoj angažiranosti te podrške Općine Brač, počela je 1984, godine gradnja nove školske zgrade s potrebnim sadržajima kao što su, športski tereni, športska dvorana i uređenje okoliša.

          Predviđeno je da se gradnja izvrsi u tri fazc. Prva faza jc bila dovršenje školske zgrade i njeno opremanje, dok bi se dvorana i tereni za šport dovršili u drugoj i trećoj fazi. Školske 1985/86. godinu djelatnici ško1e se useljavaju u novu školsku zgradu na adresi Kralja Petra Krešimira IV bb. Zgrada jc opremljena samo nužnim sredstvima potrebnim za realizaciju djelatnosti. Zbog nedostatka novčanih sredstava te nekim nepredviđenim događajima dovršenje projekta je stalo na prvoj fazi.

          Škola nema svojih športskih terena niti športsku dvoranu, a okoliš škole je neuređen, očekujući da će se nastaviti realizacija projekta do kraja. Kako okoliš škole nije moguće urediti, prišlo se uređenju interijera škole. Učenici iz sekcije mladih biologa ozelenili su interijer hortikulturom primorskog karaktera. Formirali su malokološku zbirku koja sada broji

nekoliko stotina primjeraka školjki Jadranskog mora kao i školjki iz drugih mora svijeta.

Učenici su se povezali sa našom dijasporom, pomorcima i drugim subjektima koji su pomogli u dopunjavanju zbirke. U školi djeluje i likovna sekcija koja je sve svoje radove poklonila školi i čiji radovi ukrašavaju njezine zidove. Srednja škola "Brač" u Supetru ustrojena jc kao samostalna organizacija s dvije didaktičke jedinice: opća gimnazija — četverogodišnje obrazovanje i ugostiteljstvo i trgovina — trogodišnje obrazovanjc u zanimanjima: konobar, brodski kuhar i prodavač.

 

 

preskoči na navigaciju